De Buren

 

                                                                                                               ONZE NOABERS

Vanuit het onderwerp Cluster kun je bijna naadloos overgaan in Noaberschap. Noaberschap betekent hier in de Achterhoek burenhulp. En dat is nu precies wat ik bedoel, elkaar helpen, open staan voor elkaar, luisteren naar elkaar, elkaar de hand reiken. En dat moeten we ook als Geloofsgemeenschapen doen. Maar dan moet je elkaar wel kennen en daar wil ik u graag een handje bij helpen.

 

foto 1Johannes de Doperkerk Keijenborg

Laten we dan beginnen in de Keijenborg. Midden op de Keijenborg staat een mooie kerk met een imposante toren, dit is de Johannes de Doperkerk. Deze kerk is gebouwd in 1932 en was de vervanger van de waterstaatskerk die in 1843 was gebouwd en te klein was    geworden. Een jaar later in 1842 werd begonnen met de bouw va
n onze kerk hier in Hengelo. De kerk hier in Hengelo was een bijkerk van die van Keijenborg en wij werden pas in 1862 een zelfstandige parochie. Zoals u merkt hebben de geloofsgemeenschappen in Hengelo en Keijenborg nogal wat raakpunten.

 

foto 2

                                                                                   

 

 

St. Willibrordus kerk in RuurloRuurlo 1

Vanuit Hengelo is het 10 kilometer naar het oosten en dan zijn we in Ruurlo. In Ruurlo staat net als in Hengelo een St. Willibrorduskerk. Over deze kerk heeft men 2 jaar gebouwd en in 1871 kon de kerk worden ingewijd. Deze kerk is ontworpen door de bekende architect Pierre Cuypers, die ook het Rijksmuseum en het Centra
al Station in Amsterdam heeft ontworpen. In 1938 heeft men de zijbeuken eraan gebouwd en in 2007 is deze kerk gerestaureerd.

                                                                                 Ruurlo 3

 

 

 

Ruurlo 2

 

 

 

 

 

 

 

Vanuit Ruurlo is het nog ongeveer 7 kilometer verder rijden en dan zijn we in Borculo. In Borculo is de parochiekerk gewijd aan Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. In 1882 wed begonnen met de bouw van deze kerk, die daarna in 1883 op 13 mei werd ingezegend. De architect van deze kerk was Alfred Tepe dezelfde architect die ook de Martinus kerk in Baak ontwierp. Met de stormramp in Borculo in 1925 werden de dakpannen , de wijzerplaat en de torenspits eraf geblazen, maar verder stond de kerk als een rots in de branding.

 

                                                                   

O.L Vrouw ten Hemelopneming Borculo

Borculo 1Borculo 4  

 

 

Borculo 3

 

 

 

 

 

 


Borculo 5

Kerk na de windhoos van 1925